DEFINITIE: Spalatura auriculara reprezinta spalarea conductului auditiv extern prin introducereal unui curent de lichid.

SCOP: Terapeutic in vederea indepartarii secretiilor: puroi, cerumen sau corpi straini ajunsi in urechea externa accidental sau voluntar si in administrarea de medicamente in otite sau alte afectiuni auriculare.

MATERIALE NECESARE:

  • 2 sorturi din plastic;
  • musama si aleza;
  • vata;
  • comprese sterile;
  • prosop;
  • seringa GUYON de capacitate 200ml (100ml) sterila;
  • tavita renala;
  • manusi de protectie;
  • apa distilata 37°C.

TEHNICA: Materialele au fost pregatite si transportate la patul bolnavului pe masuta protejata de un camp steril. Se trece la pregatirea pshica a bolnavului: I se explica tehnica si importanta acesteia.

 

Pregatirea fizica: pozitionam bolnavul in decubit dorsal sau pozitia sezand in pat ori pe scaun. Daca bolnavul ocupa pozitia sezand in pat,protejam patul cu musama si aleza,  imbracam umarul respectiv  cu sortul de cauciuc sau plastic si ii protejam lenjeria de corp a bolnavului cu un prosop in jurul gatului.

 Asistenta medicala imbraca sortul, se spala pe maini cu apa si sapun, imbraca manusile de protectie, se aseaza tavita renala sub urechea bolnavului si o va sustine, daca acesta nu este capabil, vom cere ajutorul unei asistente medicale.

Se verifica temperatura serului fiziologic, rugam bolnavul sa deschida gura (prin deschizatura gurii se largeste conductul auditiv, iar continutul va fi indepartat mai usor). Cu mana stanga asistenta trage pavilionul urechii in sus si inapoi, iar cu dreapta injecteaza lichidul de spalatura in conduct, spre peretele postero-superior si se asteapta evacuarea continutului.

 Se repeta manevra de cateva ori, pana lichidul evacuat este curat. Se usuca conductul auditiv extern cu ajutorul compreselor sau a prosopului si se introduc  tampoane de vata in fiecare ureche, iar daca medicul recomanda, pastram  rezultatul spalaturii.

Materialele sunt indepartate, bolnavul este asezat intr-o pozitie confortabila, asistenta dezbraca manusile, se spala pe maini cu apa si sapun, si noteaza tehnica cat si numele ei iar dupa caz ora si data.

OBS !!! In cazul corpurilor straine (boabe de legume, cereale) se va instila alcool si in cazul insectelor vii  sa fac instilatii cu glicerina sau tampon imbibat in alcool cu efect narcotizant. In cazul cerumenului, se introduce glicerina timp de 24h de 3 ori/zi pt a putea fi indepartat.

0
0
0
s2sdefault