escare

 

DEFINITIE: Escara reprezinta o leziune profunda a tesuturilor prin irigarea insuficienta datorata comprimarii lor mai indelungate intre o proeminenta osoasa si un plan dur.

Escara reprezinta “cartea de vizita”  a asistentului medical; starea tegumentelor reprezinta oglinda calitatii muncii profesionale de ingrijire a asistentului medical.

Regiunile predispuse escarelor corespund punctelor de sprijin ale corpului pe planul patului. Escara apare ca o placa ALBA, ROSIE, VIOLET sau NEAGRA.

Cauzele aparitiei escarelor:

 1. Cauze generale sau determinante: paralizii ale membrelor, stari de denutritie, subnutritie, malnutritie, obezitate, varsta, bolnavi adinamici sau cu arteroscleroza;
 2. Cauze locale sau favorizante cum ar fi:mentinerea indelungata intr-o singura pozitie;
 3. Alte cause cum ar fi:cute ale lenjeriei de pat si de corp, resturi de alimente, si medicamente dar si o igiena defectuoasa.

 

Regiunile predispuse escarelor, depind de pozitia pe care bolnavul o poate lua:

 1. Pozitia DECUBIT DORSAL: regiunea occipitala, regiunea omoplatilor, regiunea sacrala, regiunea coatelor, regiunea feselor, regiunea calcaielor.
 2. Pozitia DECUBIT LATERAL STANG SAU DREPT: regiunea trohanteriana, regiunea interna si externa a genunchilor, regiunea interna si externa maleolara.
 3. Pozitia DECUBIT VENTRAL: regiunea tamplelor, regiunea umerilor, regiunea iliaca, regiunea genunchilor, regiunea degetelor membrelor inferioare.

MATERIALE NECESARE:

 • Paravan;
 • musama si aleza;
 • materiale pentru efectuarea toaletei pe regiuni (bazinet, recipient cu apa, sapun pH neutru, prosop);
 • alcool medicinal diluat;
 • pudra de talc;
 • colacei;
 • prosoape ;
 • unguente (oxid de zinc impreuna cu vitamina A si D2) acesta se foloseste  doar atunci cand escara exista deja;
 • tavita renala.

TEHNICA: Materialele au fost pregatite si transportate la patul bolnavului pe masuta de tratament protejata de un camp steril. Bolnavul este pregatit fizic si psihic, i se explica importanta si necesitatea tehnicii si este pozitionat in functie de regiunea care trebuie toaletata in prevenirea escarelor.

Se efectueaza toaleta bolnavului imobilizat la pat, apoi se sterg tegumetele prin tamponare (deoarece umiditatea favorizeaza aparitia escarelor). Se efectueaza masajul regiunilor predispuse escarelor cu alcool diluat prin miscari circulare, local in jurul punctelor dureroase, se maseaza profound, energic, dar cu multa blandete (timp de 10 minute), astfel realizandu-se stimularea circulatiei sangvine periferice.

Se pudreaza cu “pudra de talc”, daca nu sunt semnele aparitiei unei plagi, deoarece pudra, folosita in plaga, sapa. Se imbraca bolnavul cu lenjeria curata si i se asigura un confortu fizic si termic adecvat.

Se vor aseza colacei sub fiecare regiune predispusa escarei.

Alimetatia trebuie sa fie bogata in proteine pentru a favoriza cicatrizarea, dar si cu un aport de vitamine. Bolnavul trebuie hidratat, iar necesarul de lichide in 24h este de 1,5-2Litri/24h. La un interval de 30-60 de minute, bolnavul va fi intors in alta pozitie fata de cea initiala (daca starea acestuia i-o permite).

In cazul aparitiei primelor semne ale unei escare, se va anunta medicul, iar escara se va ingriji dupa principiile ingrijirii plagilor.

0
0
0
s2sdefault