DEFINITIE: Prin infasare se intelege fixarea pansamentului cu ajutorul feselor de tifon, de panza sau material plastic. Fesele cel mai des utilizate sunt cele din bumbac, pentru ca se mentin bine pe loc, exercita o presiune uniforma asupra locului de palicare si, fiind hidrofile, absorb exsudatele si sangele din plaga.

Dimensiunile feselor variaza intre 5-25 cm latime si 5-20m lungime. Dimensiunea fesei se alege in raport cu regiunea unde se aplica. Bolnavul va fi asezat comod in pozitie sezand sau in decubit dorsal, in asa fel ca regiunea care urmeaza sa fie infasata sa fie asezata pe un support sau sustinuta de o infirmiera, sa fie usor accesibila pentru asistenta.

Asistenta care aplica pansamentul va sta cu fata spre bolnav, iar infiermiera care sustine regiunea pansata se va aseza la spatele bolnavului sau langa el, ca sa nu impiedice miscarile asistentei in timpul manoperei.

Infasarea corecta se executa dupa urmatoarele reguli generale:

 • Infasarea mebrelor se incepe de la extremitate spre radacina in sensul circulatiei venoase;
  • Fasa se infasoara intr-o singura directie, de obicei de la stanga la dreapta.
  • Bandajarea incepe cu 2-3 ture circulare numite ture de fixare la o distanta de 10 -15 cm de plaga;
  • Pentru o fixare sigura, dupa prima tura, coltul liber se rasfrange.
  • Turele fesei trebuie sa acopere pe cele precedente, in asa fel incat acestea sa adere reciproc, sa nu se desfaca una de alta si sa nu prezinte incretituri.
  • Fasa sa nu fie aplicata prea strans, pentru a nu produce dureri sau tulburari de circulatie si sa nu fie prea larga pentru ca sa nu alunece, lasand plaga descoperita.
  • In timpul infasarii se vor evita miscarile inutile si se va avea grija sa nu se produca dureri bolnavului.
  • Capatul fesei se fixeaza in partea opusa regiunii bolnave si se leaga intr-un loc in care nodul nu va incomoda bolnavul.

   

Aplicarea fesei se incepe cu o tura circulara. Cu mana stanga se fixeaza coltul fesei, iar cu dreapta se ruleaza fasa in jurul regiunii respective. Cand s-a trecut cu prima tura circulara, coltul fixat cu mana stanga, care a ramas in afara, se indoaie si se trece cu fasa a doua oara peste capatul liber, pentru a-l fixa. Fasa se poate conduce circular, in spirala, in forma de opt  sau in evantai dupa regiunea anatomica unde se aplica.

Extremitatea libera se poate fixa cu un ac de siguranta, prin coasere, cu ajutorul unui emplastru sau se poate innoda. Daca fixarea se face prin innodare, se despica capatul fesei cu ajutorul unei foarfece drepte in suficienta masura pentru a o putea lega.

CAPELINA

Pentru acoperirea intregii bolte craniene se poate folosi infasarea in calota (capelina). Fasa se fixeaza in jurul capului, deasupra sprincenelor, lasand libere pavilioanele auriculare, apoi se acopera bolta craniana cu ture oblice fixate, cu ture circulare.

            PANSAMENTELE

Prin pansament -  se intelege intreg actul medical prin care dezinfectam tegumentul in jurul unei palgi, curatam si dezinfectam plaga, aplicam peste ea daca este cazul substante medicamentoase, o acoperim cu un material protector in scopul de a o proteja de mediul inconjurator si fixam acest material cu ajutorul unei fesi sau cu material adeziv.

Pansamentele pot fi:

 • Protectoare – pentru a feri plaga de contactul cu exteriorul (ex: plagi operatorii sau dupa efectuarea unei punctii);
 • Pansamente absorbante– folosite pentru a absorbi secretiile. Astfel de pansamente se folosesc pentru tratarea plagilor infectate, secretante:
 • Pansamentele compresive– sunt acelea care se aplica in copul de a se opri o sangerare sau de a tine stransa o articulatie intr-o entorsa;
 • Pansamentele ocluzive– sunt acele pansamente care se fac in scopul de a se izola complet o plaga de exterior;
 • Pansamente umede– se folosesc cu scop antiinflamator.