Pentru efectuarea bilanţului hidric urmărim INGESTA-EXCRETA.

Pentru a urmări bilanţul hidric ȋn organism este necesar să se noteze atât intrările cât şi ieşirile.

            INTRǍRILE: sunt constituite prin apa din alimente şi băuturi(apa, ceaiuri, cafea, sucuri, supe, fructe). O alta parte din apă este provenită din metabolismul celular dar si din solutii perfuzabile.

            IESIRILE(EXCRETA): sunt constituite din:

 

scaun

urina

perspiratie

transpiratie

menstra

pierderi patologice cum ar fi: diaree, varsaturi, hipertermie, drenaje, hemoragii masive, aspiratie gastrica sau intestinala.

Vor fi de asemenea masurate si calculate si notate in BILANTUL HIDRIC.

 Pentru fiecare grad de temperature peste 37gradeC se va calcula o pierdere suplimentara de apa de 500mL.

Se va nota ori de cate ori a fost schimbat un pansament si gradul de schimbare al acestora, stiind ca printr-un pansament abundant imbibat se pot pierde circa 500-700 mL apa.

EXEMPLU: BILANT HIDRIC:

INGESTA:

LICHIDE=1500ML.

ALIMENTE=600ML.

APA REZULTATA DIN METABOLISMUL ALIMETAR=400ML.

TOTAL=2500ML.

EXCRETA:

SCAUN= 200ML.

DIUREZA=1600ML.

TRANSPIRATIE=400ML.

MENSTRA=200ML.

PERSPIRATIE=100ML.

TOTAL=2500ML.

DACA INTERVINE PATOLOGICUL AVEM:

INTRARI: VEZI MAI SUS.

IESIRI:

VARSATURI=400ML.

SCAUN DIAREIC=500ML.

DIAFOREZA=600ML.

PENTRU ECHILIBRU INTERVENIM CU PEV SER GLUCOZAT=1500ML.

0
0
0
s2sdefault