Se refera la simptome ce apar in urma leziunii de la nivelul aparatului vestibular.vertij

Sistemul vestibular are rol in reglarea echilibrului si nervul acustico-vestibular transmite informatiile necesare functiei de echilibru si auz de la nivelul urechii interne. Aparatul vestibular primeste doua impulsuri (excitatii) principale:

 1. La pornirea de pe loc
 2. Miscarea capului

Exista mai multe tipuri de sindrom vestibular:

 1. Sindrom central: cauzat de leziuni la nivelul trunchiului cerebral sau a cailor vestibulare centrale.
 2. periferic: cauzat de leziuni la nivelul nervului vestibular al urechii interne, tulburari de circulatie la artera auditiva interna, fracturii ale stancii temporale precum si tumori la nivelul cerebelului
 3. Sindromul Meniere: cauzat de marirea in volum, acumularea unei cantitati mai mari de endolimfa.

Printre cauzele cele mai frecvente este tulburarea de echilibru, migrene, artrita cervicala, afectiuni ale coloanei cervicale, abuz alcool, rau de inaltime si de miscare, AVC, traumtism cranian, tumori ale nervilor, hemoragii, infectii, intoxicatii acute.

Simptome:

 • Stari de ameteala, greata, varsaturi; Vartejul poate parea brusc cu senzatia ca totul se invarte in jur, dificultati de mentinere a echilibrului, nesiguranta; Nu poate privi intr-un punct fix, iluzia de miscare a obiectelor din jur.
 • Senzatia de falsa deplasare, plutire sau scufundare
 • Miscare a globilor oculari – nistagmus
 • Tulburari – transpiratie, paloarea fetei, aparitia de zgomote in urechi (acufene)

Diagnosticul se stabileste de ORL-isti si neurolog.

Sunt teste pentru diagnosticare :

 1. Proba Romberg: pacientul in pozitie verticala, cu picioarele apropiate, si ochii inchisi – in circa 20 de sec corpul deviaza spre regiunea afectata.
 2. Proba bratelor intinse.: cu ochii inchisi, bratele intinse - pacientul va devia catre partea lezata.
 3. Proba tesutului caloric: pacientul este suflat in ureche cu foehnul, cu temperaturi diferite, rece-cald, pentru a observa diferite tulburari ale urechii interne.

Tratamentul

Se adreseaza cauzei care a dus la declansarea simptomelor, medicatia folosita este de regula antiemetica si impotriva vertijului. Antibioticele sunt necesare numai daca este o infectie interna. Pacientul are nevoie de repaus total, in incaperi curate fara zgomot.

In cazuri severe se face interventie chirurgicala prin indepartarea lichidului excesiv de la nivelul urechii.

(Average rating 0 on rating)