SCOP: Pentru observarea caracterelor fiziologice si patologice ale varsaturilor si descoperirea modificarii lor patologice in vederea stabilirii diagnosticului.

MATERIALE NECESARE:

  • manusi de protectie (daca bolnavul are varsatura precedata de prodroame);
  • musama si aleza;
  • 2 tavite renale;
  • pahar cu apa aromata;
  • prosop;
  • foaie de temperatura;
  • 3 pixuri (verde, rosu, albastru) - in functie de continutul varsaturii.

TEHNICA:

 Materialele au fost pregatite si trasportate la patul bolnavului, pe masuta protejata de un CAMP STERIL. Asistenta se spala pe maini cu apa si sapun.  Pragtirea psihica: In timp ce bolnavul varsa, el este incurajat si sustinut de frunte, comunicam cu acesta pentru a nu intra in panica.

Pregatirea fizica consta in pozitionarea acestuia in decubit dorsal cu capul in lateral (pozitia de siguranta). Daca starea generala i-o permite acesta mai poate ocupa si pozitia sezand in pat sau la marginea patului. In pozitia de siguranta, vom impiedica bolnavul sa aspire continutul gastric in caile respiratorii. 

Se protejeaza perna bolnavului cu musama si aleza iar lenjeria de corp, cu un prosop asezat in jurul gatului bolnavului. Daca acesta are proteza, o vom indeparta in pahar. I se ofera bolnavului tavita renala daca este capabil sa si-o sustina, daca nu o vom sustine noi, asistentii medicali.

 Asistenta medicala sprijina cu cealalta mana fruntea bolnavului, il incurajeaza pe bolnav, il educa sa inspire mai profound pe nas si sa expire pe gura. I se ofera bolnavului un pahar cu apa aromata pentru a-si clati gura, indeparteaza continutul in cealalta tavita renala.

Asistenta medicala, sterge gura bolnavului cu prosopul de eventualele mucozitati, aplica comprese umede pe frunte, ofera bolnavului lichide reci in cantitati reduse incepand cu o lingurita si apoi cantitatea crescand progresiv.

Se indeparteaza materialele folosite, daca e nevoie si varsatura, daca nu va fi pastrata pentru vizita medicului. Se va nota in foaia de observatie tehnica, numele asistentei medicale si ora, iar in foaia de temperatura, varsatura si culoarea acesteia. asistenta medicala se spala pe maini apo supravegheaza bolnavul, se aeriseste salonul si se trece la reorganizarea locului de munca.

Simptome ce insotesc varsatura: dureri abdominale, deshidratare, HTA, ameteala, migrene urmate de cefalee occipitala, vedere incetosata, respiratie frecventa, puls tahicardic dar filiform, acufene, regurgitatia (intoarcerea alimentelor din stomac sau esofag in cavitatea bucala fara effort si fara greata).          

Notarea varsaturii -  Varsaturile se noteaza cu un cerc, in care se noteaza numarul acestora, astfel:

  • Varsaturi alimentare O (cerc de culoare albastra);
  • Varsaturi bilioase     O (cerc de culoare verde);
  • Varsaturi sanguinolente O (cerc de culoare rosie).

Pe foaia de temperature se noteaza varsatura sus, in partea superioara a paginii si scaunul  in partea de jos a foii.